Novosti

Registracije

Prošlog vikenda je održana registrajcija za Race for the cure/Trka-šetnja za ozdravljenje je na tri lokacije u Sarajevu. Naši sugrađani su uplatom od 10KM dobili brendiranu majicu a sav novac od kupovine majica će biti za mamografske preglede žena u ruralnim područjima kao i za paketiće za svaku novooperisanu ženu u Bosni i Hercegovini. Iduće registracije su planirane za 23.10. Vidimo se ispred SCC-a, BBI-a i na Ferhadiji.

Saradnja sa festivalom MESS

Udruženje „Zajedno smo jedno“ sa ponosom objavljuje saradnju sa festivlom MESS u organizaciji ovogodišnje Race for the Cure. Podsjećamo vas da je svakodnevna registracija u Sarajevu moguća u prostorijama Festival MESS Maršala Tita 54/1, svaki radni dan od 10:00-19:00h. Registrujte se i pomozite.

Šta smo uradili u 2016.godini

2016. godina je bila jedna od najupješnijih u historiji ovog projekta, zahvaljujući predanom radom svih uključenih u projekat uspjeli smo:

 • Više od 7300 registrovanih učesnika na Race for the Cure
 • Više od 600 žena koje su preživjele karcinom dojke redovno učestvuju na grupama za podršku
 • Više od 8000 osoba je učestvovalo na predavanjima i dobilo edukacijske materijale
 • Više od 1250 operisanih žena je dobilo paketiće prve pomoći
 • 1042 žena u ruralnim djelovima zemlje je dobilo besplatne mamografske preglede , kao i dodatne preglede kao sto su: mjerenje šecere, pritiska, masnoće i sl.
 • 150 žena je dobilo dodatne konsultacije sa ginekologom
 • 52 žene su dobile besplatan PAPa test
 • 3 žene su dijagnosticirane sa karcinomom dojke, a više od 50 su upućene na dodatne preglede
 • Više od 900 poziva je primljeno na besplatnoj SOS liniji za pomoć i informacije
 • 22 medicinska profesionalca i 16 aktivno učestvuje u programu
 • 16 media (printanih, tv, radio, internet)  izvještava o našim aktivnostima

READ MORE

WHEP je jedan od najuspješnijih programa osnaživanja zdravlja žena u Bosni i Hercegovini.

WHEP je jedan od najuspješnijih programa osnaživanja zdravlja žena u Bosni i Hercegovini. Program je nastao kao dio saradnje između JDC-a i Susen G. Komen 2004. te se bavi implementacijom mnoštva aktvinosti čiji je cilj podizanja svijesti o kracinomu dojke i promocija zdravlja svake žene u državi, bez obzira na materijalnu situaciju u kojoj se nalazi, nacionalnu pripadnost ni stepen edukacije. 

 

Kako bi postigli ciljeve, radimo na uspješnoj implementaciji sljedećij aktivnosti:

 • Omogućavanje psihosocijalne podrške za žene koje prolaze ili su prošle kroz bolest
 • Besplatna SOS linija za pomoč i informacije
 • Obilazak svake operisane žene u bolnici
 • Edukacija srednjoškolaca,zdravih žena u ruralnim i urbanim sredinama i žena koje prolaze kroz bolest
 • Besplatni mamografski pregledi za žene u potrebi
 • Konferencije na državnom i regionalnom nivou
 • Unaprijeđenje komunikacije između ljekara i pacijenata i omogućavanje saradnje između predstavnika vlasti, nevladinih organizacija i zdravstvenih institucija.

 

Jedna od najpoznatijih aktivnost ovog projekta je svakako JDC/Komen "Race for the cure/ Trka/Šetnja za ozdravljenje“, koja se u BiH održava od 2008. godine, i kojoj se svake godine priključi sve veći broj učesnika, koji svojim saosjećanjem i aktivnim učešćem u simboličnoj trci za život rade na osnaživanju zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke.

 

Trka je prvi put održana 1983. u Dallasu, u Sjedinjem Američkim Državama. Tog oktobra je na trci učestvovla samo 800 učesnika. Danas se ova trka održava u 140 gradova širom svijeta te u njoj učestvuje više od 1 miliona učesnika. Trka u Bosni i Hercegovini okuplja građane iz svih krajeva države, zbog čega je 2016.godine u Dallasu, SAD i nagrađena za nauspješniju internacionalnu Race for the Cure.

 

„Race for the Cure“ je jedinstveni događaj koji na jednom mjestu, na nekoliko sati uspije okupiti žene koje su preživjele bolest i njihove prijatelje, građane koji žele pokazati svoju solidarnost sa njima, porodice, timove učenika, poznate ličnosti, a sve kako bi se podigla svijest u borbi protiv karcinoma dojke.

READ MORE

Javne ličnosti u Sarajevu registrovale građane za oktobarsku “Race for the cure” (Trku/ šetnju za ozdravljenje)

SARAJEVO – Javne ličnosti iz Bosne i Hercegovine danas su registrovale građane građane za “Race for the cure” ispred Sarajevo City Centra (SCC) na Marijin Dvoru u Sarajevu.

 

“Race for the cure” (Trka/ šetnja za ozdravljenje) biće održana 1. oktobra od 11.00 sati, gdje će se na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu okupiti veliki broj osoba iz cijele BiH tokom manifestacije čiji je cilj podizanje svijesti i osnaživanja zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke.

 

Registracija košta sedam KM, a prilikom registracije na poklon se dobija majica s logom ''Race for the cure''.

 

Sva sredstva prikupljena od registracije bit će utrošena za kupovinu poklon paketića za svaku novooperisanu ženu u BiH, kao i besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje.

Današnju registraciju u Sarajevu podržali su uglavnom novinari.

 

Aleksandar Hršum, novinar i voditelj na TV Pink BH, rekao je da ovakve akcije svi trebaju podržati i pozvao građane da se registruju za "Race for the cure".

 

“Treba se na neki način natjerati državni aparat i resorna ministarstva da se i oni više fokusiraju na osnovne ciljeve ovakve manifestacije, a to je prevencija karcinoma dojke”, rekao je Hršum.

Novinarka i urednica na FTV Arijana Saračević- Helać, kazala je da je “ogorčena na državu i resorne zdravstvene institucije, ali i na građane koji su dopustili da samo nevladin sektor na ovako kvalitetan način brine o našem zdravlju iako svi redovno uplaćujemo socijalno i zdravstveno osiguranje”.

 

Novinakra i urednica na BHT1 Mediha Adrović došla je da podrži regsitraciju građana za Trku/šetnju za ozdravljenje “zbog činjenice da oko 500 žena godišnje izgubi bitku sa karcinomom dojke, te da bi taj broj mogao biti manji kada bi se podigla svijest građana o redovnom preventivnom pregledu”.

 

“Žalosno je to što možemo vidjeti da građani okreću glavu od pulta za registraciju i danas sebi postavljam pitanje- jesmo li postali imuni na ljudski patnju i zašto ne njegujemo humanost”, kazala je Mediha Adrović.

 

Brankica Rudan, voditeljica na TVSA došla je da podrži registraciju građana i istakla da ovaj događaj podržava svake godine, “posebno zbog činjenice da se novac od registracije građana u 100-postotnom iznosu daje za mamografske preglede žena koje nemaju zdravstveno osiguranje i za paketiće prve pomoći za sve novooperisane žene u cijeloj BiH”.

 

Regionalna direktorica WHEP programa osnaživanja zdravlja žena, koja je ujedno i organizator "Race fir the cure" u BiH, Nela Hasić, pozdravila je današnju aktivnost i istakla da "svi segmenti našeg društva treba da učestvuju u ovakvim humanim aktivnosima, ne samo javne ličnosti, već i oni koji to nisu, zdrave osobe, a ne samo bolesne".

 

Naredna registracije građana za “Race for the cure” biće održana 24. septembra ispred SCC i BBI centra u Sarajevu od 11.00- 16.00. Takođe registracije građana se održavaju i u sljedećim gradovima: Mostar, Banja Luka, Tuzla, Višegrad, Goražde, Zenica, Kiseljak, Bugojno, Jajce, Bihać, Istočno Sarajevo, Brčko, Livno, Visoko, Široki Brijeg, Gradiška, Orašje, Zavidovići, Hadžići, Cazin, Kakanj, Doboj. Istok, Doboj-Jug, Gornji Vakuf- Uskoplje, Bosanska Krupa.

 

O trci/šetnji

JDC/ Komen „Race for the Cure“ je jedinstveni događaj čiji je cilj da se okupe osobe koje su preživjele bolest i njihovi prijatelji, građani, porodice, timovi učenika, poznate ličnosti, kako bi podržali akciju o podizanju svijesti u borbi protiv karcinoma dojke.

 

“Race for the cure” je brendirana trka i svjetskih je razmjera jer se ovakve manifestacije svake godine održavaju u više od 150 gradova, a odazove se nekoliko miliona ljudi.

READ MORE

Svake subote u septembru registracija za “Race for the cure” (Trku/ šetnju za ozdravljenje) u cijeloj BiH

SARAJEVO – JDC/ KOMEN “Race for the cure” (Trka/ šetnja za ozdravljenje) biće održana 1. oktobra gdje će se, kao i prethodnih godina, na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu okupiti veliki broj osoba iz cijele BiH tokom manifestacije čiji je cilj podizanje svijesti i osnaživanja zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke.

 

Ranijih godina akciji se odazivalo nekoliko hiljada osoba, a podršku su davali predstavnici ambasada, vlasti i javnih ličnosti.

 

Broj registrovanih osoba u BiH se povećava iz godine u godinu. U 2015. godine taj broj iznosio je 6.900 osoba.

 

Volonteri koji u Sarajevu vrše registraciju za “Race for the cure” biće u subotu 03. 10, 17. i 24. septembra septembra rapoređeni na četiri lokacije od 11.00 do 15.00 sati:

- ispred Katedrale,

- BBI centar,

- SCC na Marijin-Dvoru i

- Importane centar

 

Istiovremeno, registracije građana biće održane i u sljedećim gradovima: Mostar, Banja Luka, Tuzla, Višegrad, Goražde, Zenica, Kiseljak, Bugojno, Jajce, Bihać, Istočno Sarajevo, Brčko, Livno, Visoko, Široki Brijeg, Gradiška, Orašje, Zavidovići, Hadžići, Cazin, Kakanj, Doboj. Istok, Doboj-Jug, Gornji Vakuf- Uskoplje, Bosanska Krupa.

 

Registracija košta sedam KM, a prilikom registracije na poklon se dobija majica s logom ''Race for the cure''.

 

Sva sredstva prikupljena od registracije bit će utrošena za kupovinu poklon paketića za svaku novooperisanu ženu u BiH, kao i besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje.

 

O trci/šetnji

„Race for the Cure“ je jedinstveni događaj čiji je cilj da se okupe osobe koje su preživjele bolest i njihovi prijatelji, građani, porodice, timovi učenika, poznate ličnosti, kako bi podržali akciju o podizanju svijesti u borbi protiv karcinoma dojke.

 

“Race for the cure” je brendirana trka i svjetskih je razmjera jer se ovakve manifestacije svake godine održavaju u više od 150 gradova, a odazove se nekoliko miliona ljudi.

READ MORE

AMERIČKA NAGRADA BOSNI I HERCEGOVINI ZA NAJBOLJU “RACE FOR THE CURE”

U sklopu WHEP (Women Health Empowerment program) Program osnaživanja zdravlja žena, koji se provodi u BiH od 2005. godine održavaju se različite aktivnosti, a pored ostalih i svjetski brendirana manifestacija “Race for the cure”.

 

WHEP program su inicirale i finansiraju američko- jevrejska humanitarne organizacija “JDC” i organizacija “Susan G. Komen”, koja je ujedno i najveća svjetska organizacija koja se bavi karcinomom dojke.

 

Regionalna direktorica WHEP Programa. Nela Hasić, primila je ove godine prestižnu nagradu za najuspješniju internacionalnu “Race for the cure” Trku/šetnju.

 

“Našalim se i kažem- dobili smo Oskara u našem svjetu! To priznanje je ustvari nagrada za uloženi trud i rad, doprinos u razbijanju stereotipa o bolesti karcinoma dojke. Naša Bosna i Hercegovina je dobila nagradu za nešto što je veoma pozitivno, nešto što je rezultat rada pojedinaca. U sali u kojoj je bilo oko hiljadu ljudi u Dallasu, svi su stajali na nogama, dugo aplaudirajući Bosni i Hercegovini zbog nagrade za najuspješniju Race for the Cure”, izjavila je Hasić.

 

Direktorica WHEP programa tvrdi da je “naša” Race for the cure drugačija od ostalih 150 u svijetu jer na njoj učesvuju osobe koje u Sarajevo doputuju iz mnogih gradova i mjesta širom zemlje, te objašnjava: “U podjeljenoj zemlji u kojoj živimo, ovaj događaj svake godine okuplja ljude hiljade u borbi protiv karcinoma dojke. Neki dolaze zato što su sami imali iskustvo bolest, neki da bi dali podršku svojim najbližim, a neki da bi dali podršku svakoj oboljeloj ženi”.

 

“Mnogo toga smo uradili, međutim, još je dug put isped nas. Još uvijek je kod nas sramota biti bolestan, još uvijek je sram imati karcinom, ali mi ovom manifestacijom na kojoj učestvuje više od 600 žena koje su prošle kroz bolest i ponosno nose svoje pink majice, daju potpuno drugu sliku karcinoma dojke”, rekla je Hasić i pozvala sve građane da prisustvuju “Race for the cure” 1. oktobra 2016. godine na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, gdje će biti održan raznovrstan zabavno- edukativni program za sve generacije i gdje će se slaviti život.

READ MORE

U SUBOTU 1. OKTOBRA U VILSONOVOM ŠETALIŠTU U SARAJEVU- DEVETA “RACE FOR THE CURE”

U subotu 1. oktobra u 11.00 sati održava se deveta “Race for the cure” (Trka/šetnja za ozdravljenje) gdje se, na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, očekuje dolazak oko sedam hiljada osoba iz cijele Bosne i Hercegovine.

 

“Race for the Cure” je brendirana trka koja se održava u 150 gradova širom svjeta. Cilj ovog događaja je povećanje svijesti sanovništva o nužnosti ranog pregleda kao jedine prevencije karcinoma dojke, proslavi život zajedno sa ženama koje su preživjele bolest, razbiju tabui o bolesti i prikupe sredstva da bi se obezbijedili besplatni mamografski pregledi.

 

Na ovoj manifestaciji svake godine učestvuje više od 600 žena koje su prošle kroz bolest, ponosno nose svoje pink majice i daju potpuno drugu sliku karcinoma dojke.

 

Pozivamo sve građane da prisustvuju “Race for the cure” 1. oktobra 2016. godine na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, gdje će biti održan raznovrstan zabavno- edukativni program za sve generacije i gdje će se slaviti život!

 

Osim “Race for the cure” u sklopu WHEP programa se održavaju tokom cijele godine i druge aktivnosti vezane za prevenciju bolesti karcinoma dojke. kao što je psiho-socijalna pomoc ženama koje su operisale karcinom dojke, edukacija stanovništva, organizacija Dana zdravlja- gdje se nude besplatni pregledi ženama koje nemaju socijalno i zdravstveno osguranje, posebno u ruralnim područjima, a za novooperisane žene se obezbjeđuju paketiće Prve pomoći,

 

U sklopu WHEP programa se odvija i kontunuirana sarađnja sa doktorima u cilju unapređenja dijagnostike i tretmana koji su dostupni. Sve ovo se provodi u partnerstvu sa 24 udruženja iz cijele BiH koje su članice WHEP mreže, a koja se bave ženskim zdravljem.

 

*WHEP (Women Health Empowerment program) i Program osnaživanja zdravlja žena provodi se u BiH od 2005. godine. WHEP program su inicirale i finansiraju američko- jevrejska humanitarne organizacija “JDC” i organizacija “Susan G. Komen”, koja je ujedno i najveća svjetska organizacija koja se bavi karcinomom dojke.

READ MORE

susan_komen_20160831.png

Osnovana je kao rezultat obećanja dvije sestre - Susan Goodman Komen i Nancy Goodman Brinker, nakon što je Suzy dijagnosticiran karcinom dojke 1978. godine, u doba kada se vrlo malo znalo o toj bolesti, a još se rjeđe pričalo o tome u javnosti. Nakon smrti svoje sestre u 36.g. Nancy je održala obećanje osnivajući Fondaciju 1982. godine. Nakon 29 godina, Komen je globalni lider u borbi protiv karcinoma dojke i najveći je svjetski privatni donator istraživanjima i programima pristupa zajednicama. Od svog osnivanja, zajedno sa svojom mrežom filijala, partnera i velikodušnih donatora, Susan G. Komen for the Cure® je sakupila više od bilijardu dolara za borbu protiv karcinoma dojke. READ MORE

ajjdc.jpg

Međunarodni je ogranak Američke Jevrejske zajednice, koji služi potrebama jevrejske populacije u preko 60 zemalja širom svijeta. Od njenog osnivanja, također su organizovane aktivnosti kako bi se pomoglo nejevrejskom stanovništvu. Ovaj nereligijski program je formalizovan 1986. godine sa uspostavljanjem Međunarodnog programa za Razvoj (JDC-IDP). JDC-ov "Program osnaživanja zdravlja žena" je pomogao da se poveća svijest o problematici karcinoma dojke i potrebi za ranim otkrivanjem, kao i kreiranju novih informativnih i psihosocijalnih aktivnosti podrške za žene oboljele od karcinoma dojke u Češkoj Republici, Izraelu, Palestini,Ukrajini, Mađarskoj, Rusiji i BiH. READ MORE

(C) WHEP 2011.        HOME   KONTAKT   VAŽNE INFORMACIJE   NOVOSTI

"Race for the Cure® and the Running Ribbon are trademarks of Susan G. Komen®."